mandag 16. januar 2012

Kronikk

Syns denne kronikken sier noe viktig! (utdrag)

Hvilke mekanismer er det som gjør at vi så til de grader reagerer på Plumbos uttalelser mens Hasse Hope og Frode Øverli får holde på som de vil? ....

Vi stiller oss bak mye av kritikken mot Plumbo. Deres uttalelser er ikke mye forskjellig fra den hverdagsrasismen vi møter hver dag på ulike lunsjrom og bandrom, rundt ulike pubbord og i de fleste nettavisenes kommentarfelt. Men nettopp derfor er det så ille. Gjennom at slike uttalelser også sendes direkte på nasjonalt fjernsyn, legitimeres de: Mine idoler sa det, da er det vel greit for meg å si det også. Dagens Facebookvegg er ikke bare full av fordømmelse, det er også overraskende mye støtte ...

..Mer åpenhet og demokrati er det i alle fall ikke......

Vi klarer ikke å la være å tenke at dette handler om en klassisk kamp mellom høykultur og lavkultur: Hasse Hope og Frode Øverli er anerkjente av den norske kultureliten, Plumbo spiller harry sanger fra bygda og er først og fremst anerkjent av dem som liker sånt. Selv om sistnevnte var i flertall når Årets hit skulle kåres av det norske folk, er de dessverre i mindretall på Twitter..


Det kan virke som om Plumbos rasisme først ble et problem når den kom inn på høykulturens arena.

For la oss ta DDE-testen: Hadde det vært Bjarne Brøndbo og ikke Hasse Hope som brukte ordet nigger på NRK forleden, tror vi ramaskrikene hadde vært høyere.

For oss begynner dette å ligne litt på hvem som har rett til å krenke hvem på hvilket grunnlag.

Dermed ligger det til rette for den politisk korrekte flokkmentaliteten som sosiale medier nå har skapt: Sammen lynsjer vi dem noen sterke røster har bestemt at lynsjes skal. Men vi løser ikke særlig mange verdensproblemer med det:

Hvis vi skal klare å ta kampen mot rasisme, må vi evne å ta den på flere plan. Det er bra at folk reagerer på det som er lett gjenkjennelig. Men en gang hadde denne uttalelsen gått igjennom sensuren, og det skyldes mange tiårs kamp at den nå ikke får det. For en gang ville en aviskommentator også forsvart Plumbos uttalelse, og offentligheten ville ledd av dem som ikke gjorde det.

Vi kan bare takke dem som den gang turte å stå imot da offentligheten gikk i en annen retning, og turte å påpeike den rasismen andre ikke oppfattet som rasisme. For dem som nå går i politisk korrekt flokk mot den uheldige humoren til Plumbo-vokalisten og oppfordrer til å gi juling på nachspiel, kan det være verdt å tenke etter hva som egentlig er problemet.


Her kan du lese hele http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10075653

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar